Skip to content

De les peces de Lego a una patent a Sant Joan de Déu

L'Hospital SJD assessora un jove que als 14 anys va començar a desenvolupar un teclat per ajudar el seu germà malalt a comunicar-se

BARCELONA.

De les peces del Lego a ser un projecte de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues hi van vuit anys i “molta feina”. El 2013 Ricard Casanovas tenia 14 anys i era un dels cinc membres de The Santperencs, un grup de robòtica de preadolescents fanàtics del famós joc de les peces de colors que, impactats per la degeneració que patia el Martí, de set anys i malalt d’un càncer estrany, el DIPG, van començar a rumiar com fer que el germà petit dels Casanovas pogués salvar les complicacions que tenia a l’hora de comunicar-se.

Malauradament, el nen va morir abans que ho tinguessin muntat, però la colla no es va desanimar i va continuar amb la feina de desenvolupament i de millora per si d’altres criatures amb discapacitat se’n podien beneficiar. Quan el grup de robòtica ja s’havia desfet, Casanovas va fer del teclat i els seus usos el seu treball de recerca a segon de batxillerat. Li va suposar una nota de 10 i que l’hospital infantil de referència s’hi fixés i apostés per acompanyar-lo en l’aventura.

El projecte –batejat com a Click, pel soroll que fan les peces– és un “senzill” teclat adaptat amb què aquestes criatures que tenen problemes d’oïda, parla o de mobilitat poden tenir una comunicació “bàsica per fer-se entendre en el dia a dia”, explica Casanovas, que ara ja té 20 anys i estudia un grau mixt d’enginyeria industrial i economia de la UPC i la UPF. L’aparell està format per 10 tecles de colors diferents que quan es premen corresponen a unes altres tantes targetes del mateix color que apareixen en la pantalla i que s’associen a accions simples: menjar, beure, emocions o gustos. “O si li pica l’esquena”, afegeix el jove inventor, que destaca que és un instrument “intuïtiu”.

“Cada icona està en una posició de la pantalla i li correspon un color que està al mateix lloc que el teclat”, explica, destacant que “els colors sempre són els mateixos i les icones també”, així que després de «quatre o cinc vegades» de fer-ho servir ja se sap com funciona. El sistema ofereix la possibilitat d’incorporar els menús d’opcions en diversos idiomes.

Noticia completa: aquí

Sobre el autor
Logo i4KIDS cuadrado
i4KIDS
Contenido elaborado por i4KIDS
Noticias Relacionadas

Sin categorizar

Confirmada la concesión de la Ayuda para redes de I+D+i para llevar a cabo programas de valorización y transferencia de los resultados de investigación de AGAUR.
Ensayo clínico en embarazadas

Sin categorizar

La dieta mediterránea o el mindfulness durante el embarazo reducen hasta un tercio el riesgo de tener un bebé con bajo peso